Bilgiler

GEBELİK ve COVİD-19

Bu metin İngiliz Obstetri ve Jinekoloji Derneği 13.03.2020 tarihli bildirgesinden bazı bölümlerin çevrilmesi ile oluşturulmuştur.

Gebelik; kadınlarda corona virüs ile enfekte olma riskini arttıran bir faktördür. Ancak genel popülasyon ile karşılaştırıldığında gebe kadınlarda daha şiddetli hastalık beklenmemektedir. Çoğu gebe virüs ile teması takiben hafif-orta grip benzeri bulgular gösterecektir. Şiddetli bulgular (pnömoni gibi), daha yaşlı ve immüne sistem baskılanması ile giden ek hastalığı (diyabet, astım, gebelik hipertansiyonu) olan gebelerde görülebilir. Bugüne dek corono virüs nedeni ile ölüm ile sonuçlanan gebe vakası bildirilmemiştir.

1-Corono Virüs tanısı alırsam henüz doğmamış bebeğim üzerine etkisi ne olacaktır?

Corono virüs’ün düşük riskini arttırdığına dair veri yoktur. Ayrıca vertikal geçiş denilen, anneden rahim yolu ile bebeğe geçiş henüz gösterilememiştir. Dolayısıyla bebekte anomali yapma riskinde artış olmayacağı düşünülmektedir.  

Çin’de corono virüs bulguları olan kadınlar daha erken doğum yapmış olmakla birlikte bu erken doğumun virüs etkisi ile mi yoksa doktorların anneleri bir an önce tedaviye alabilmeleri amacıyla mı olduğu net değildir. 

2-Corono Virüs ile karşılaştığımı veya hastalandığı düşünüyorum, ne yapmalıyım?

Yüksek ateş veya yeni başlayan ve artan öksürük bulgusu varsa 7 gün evden çıkmamalısınız. Bu self-izolasyon döneminde mutlaka Sağlık Bakanlığına telefon açmak zorunda değilsiniz. Takip eden 7 gün içerisinde sizi takip eden kliniğe gidecekseniz, kliniği gitmeden önce durumunuz ve bulgularınız açısından kliniğinizi ve doktorunuzu bilgilendiriniz.

Eğer;

  • Evde bu bulgular kendinizin baş edemeyeceğini düşünüyorsanız;
  • Bulgularınız daha kötüye gidiyorsa;
  • 7 günün sonunda iyileşme olmuyorsa; Sağlık Bakanlığına bilgi vermelisiniz.

Self-izolasyon döneminde kendiniz ve bebeğiniz için endişe ediyor iseniz sizi takip eden gebe kliniğine bilgi verebilirsiniz.

3-Corono Virüs testini nasıl yaptırabilirim?

Koronovirüs testleri hızla değişmekte olup şu an hastaneye başvurması gerekecek kadar şiddetli bulguları olan kişilere test önerilmektedir.  Gebe olmanız test yöntemini değiştirmemekle birlikte ağız-burun sürüntü, tükürük veya ağız içi salgı örneği alınabilir.

4-Neden bana self-izolasyon önerilebilir?

Test pozitifliği olmasa bile yeni başlayan ateş yüksekliği veya öksürük olması Ya da Test pozitifliği olup hafif geçen semptomlar varsa self-izolasyon önerilir.

5-Self-izolasyon önerilir ise ne yapmalıyım?

  • İşe, okula ve kamu alanlarına gitmemelisiniz
  • Ziyaretçi kabul etmemelisiniz
  •  Evinizi sıkça havalandırmalısınız
  • Gerekli ihtiyaçlarınızı size eve getirmeliler ancak sizinle temasa geçmeden kapıya bırakarak size ulaştırmalılar
  • Evde kendinizi aktif tutacak online fitnes,yoga veya pilates egzersizleri yapmalısınız.

6-Self-izolasyondayken rutin kontrollerime gitmeli miyim?

Çok acil olmadıkça self-izolasyon döneminde muayeneye gitmemelisiniz. 

Mevcut durumunuz ve aksayacak muayeneniz için doktorunuza bilgi vermelisiniz. 

Gebelik açısından acil muayene olmanızı gerektirecek bir durum gelişir ise direk muayeneye gitmeyiniz, sizin için özel şartlar sağlanmasını sağlamak için doktorunuza hemen bilgi vererek muayeneye gidiniz. Sizin için özel transport ve muayene giriş şartları sağlandıktan sonra muayeneniz yapılacaktır.

7-İspatlanmış Corono Virüs hastalığım var veya sadece şüpheli semptomların olması doğum şeklini etkiler mi?

Hayır, etkilemediği düşünülmektedir.  Ancak kötüleşmekte olan solunum sıkıntınız var ise hızlı olmak adına sezeryan daha uygun görülebilir. 

8-Test pozitifliğim varsa bebeğime virüs geçer mi?

Henüz geçiş yolları anne-bebek açısından net olmamakla birlikte şu an gebeliğin son trimesterinde enfeksiyonu olup, rahimden direk bebeğe geçiş olan vaka bildirilmemiştir.

9-Bebeğime doğar doğmaz virüs testi yaptırmalı mıyım?

Doğum anında şüpheli bulgularınız varsa yada sizin testiniz pozitifse bebeğinize de test yapılmalıdır.

10-İspatlanmış Corono Virüs hastalığım var veya sadece şüpheli semptomlar mevcut.  Doğum sonrası bebeğimi emzirebilir miyim?

Evet emzirebilirsiniz. Şu an virüsün anne sütü ile geçtiğini gösteren bir veri yoktur. Anne sütünün yararı nedeniyle emzirme önerilmekle birlikte bu esnadaki yakınlaşama ve temas ile bebeğe geçiş olabilir. Bu nedenle emzirme esnasında mümkün olduğunca hijyen kurallarına uyulmalı ve hava yolu geçişini önleyecek önlemler alınmalıdır.

 

 

 

,
© Copyright Doc. Dr. Yunus Aydın. Tüm Hakları Saklıdır Web Tasarım PX DESIGN OFFICE